Windows XP Migratie Sessie, SLBdiensten en Microsoft.

Agenda

In de loop van 2014 stopt Microsoft met de ondersteuning van Windows XP. Daarom organiseerde SLBdiensten op maandag 10 juni te Schiphol samen met Microsoft een speciale bijeenkomst waar onderwijsinstellingen volledig werden bijgepraat over wat er komt kijken bij een migratie vanaf Windows XP.

Na een kort welkomstwoord van Charles Stork (SLBdiensten) en Marije Oude Hergelink (Microsoft) begon de dag met een presentatie van David Stoeckl van Microsoft.

Microsoft is 15 jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van Windows XP. Er is in die tijd veel veranderd en mensen zijn technologie op een volledig andere wijze gaan inzetten dan eind vorige eeuw het geval was. Na vele waarschuwingen over het stoppen met support, stopt Microsoft op 8 april 2014 dan toch echt met het ondersteunen van Windows XP. Vanaf dat moment worden er geen beveiligings-updates meer verstuurd en is er ook geen support meer beschikbaar. Vanuit beveiligingsoogpunt wordt het dan een groot risico om nog Microsoft XP te gebruiken.

Microsoft geeft 3 redenen om XP vaarwel te zeggen:

  1. Je krijgt meerwaarde als je Windows 7 of Windows 8 gebruikt. Meerwaarde zit hem met name in veiligheid en beheer.
  2. Je behoudt support. De support voor Windows XP zal vanuit Microsoft stoppen.
  3. De uitrol van software en images is een stuk eenvoudiger met Windows 7 en Windows 8 dan met Windows XP. Zelfs als je bedenkt dat men op dit moment gewend is aan Windows XP.

David stelde de vraag wie er allemaal nog XP gebruikten. Op een enkeling na bleken alle aanwezigen nog in meer of mindere mate XP binnen hun school te gebruiken. Zo’n 20% van de aanwezigen stak twijfelend zijn hand op toen er gevraagd werd wie er nog 100% op XP zat.

Duidelijk werd dat vrijwel iedereen de vakanties gebruikt om te migreren. Microsoft raadt haar klanten aan om na deze grote migratie zoveel mogelijk stapsgewijs te migreren. Door steeds kleine stappen te nemen voorkom je dat je in de toekomst weer tegen scenario’s aanloopt dat je een reuzenstap moet nemen van XP naar Windows 7 of 8.

Gevolgen voor oudere applicaties na migratie

Een bekend probleem bij de migratie is dat bepaalde applicaties zullen stoppen met werken. Een aantal producten zal wel weer werkend gekregen worden, maar andere zullen toch echt niet meer functioneren.

IMG_20130610_100534 

 “Onze oudste applicatie stamt uit 1987…”

Vanuit de zaal wordt aangegeven dat dit door veel onderwijzers als lastig ervaren wordt, iedereen heeft wel zijn eigen specifieke applicatie waar al jaren mee gewerkt wordt. De gesprekken met docenten over dit thema worden ook als lastig ervaren. Het feit dat Windows XP hoe dan ook eindigt en dat er dus op dat gebied geen keuze meer is zal een discussie met het onderwijs wellicht vergemakkelijken. Zij zullen op zoek moeten naar alternatieven en bereid moeten zijn om afscheid te nemen van applicaties.

Ook Microsoft erkent van haar kant dat de adaptatie van nieuwe technologie in het onderwijs een uitdaging is, vaak ingegeven door behoudendheid vanuit de kant van de docent.

Einde ondersteuning Office 2003 en Windows Server 2003

David vertelde dat naast de ondersteuning voor Windows XP ook de ondersteuning voor Office 2003 en Windows Server 2003 zal stoppen. Ook op dat gebied zal er dus het nodige veranderen voor onderwijsinstellingen.

Aan de server-kant heeft Microsoft een nieuw product dat kan helpen bij de uitrol van software naar de pc’s binnen de school; Microsoft Deployment Server. Daarnaast is er de Microsoft Deployment Toolkit, een gratis tool die helpt bij eenvoudige uitrol van je software.

Windows 7

Een belangrijke vernieuwing in Windows 7 betreft “Direct Access”. Waar je ook bent, zodra je een internetconnectie hebt, heb je toegang tot je netwerk. Een soort VPN, maar dan makkelijker. Het geeft de beheerder ook de mogelijkheid om vanaf afstand updates door te voeren. Ook geïntroduceerd in Windows 7: BitLocker, encryptie van de harde schijf en USB-sticks.

Windows 8

 “A better Windows 7 than Windows 7”

Windows 8 bestaat ook als “Windows 8 to go”: Windows 8 op een USB-stick. De stick stop je in een willekeurige (Windows 7 of 8 compatible) pc, waarna je werkomgeving, met al je applicaties en data volledig vanaf deze stick draait. Een hele goede manier om mensen alvast te laten wennen aan Windows 8 of om er eens mee te testen.

Qua comptabiliteit van Windows 7 en 8 en Office 2010 en 2013 zijn er helemaal geen beperkingen. Alles dat werkt op het ene platform werkt ook op het andere. Tijdens de Windows 8-demo liet David wat handigheidjes zien van touch die ook met de muis toepasbaar zijn.

Licentievraagstukken

Ramon Zuidervaart van SLBdiensten ging vervolgens in op licentievraagstukken rondom de migratie. Na nog eens benadrukt te hebben welke producten de Microsoft-overeenkomst allemaal biedt ging hij in op de Original Equipment Manufacturer (OEM)-licentie die op elke pc aanwezig moet zijn. Via de SLBdiensten Microsoft School- en Campusovereenkomst worden alleen upgrade-licenties verstrekt voor Windows. Op elke pc moet de originele OEM Microsoft-licentie staan, welke alleen maar geleverd wordt bij aanschaf van de hardware. De bekende sticker op de pc kenmerkt het bezit van de licentie.

“De DVD’s met de software voor de instelling mogen niet gebruikt worden om thuis pc’s van medewerkers te installeren.”

Na kort de mogelijkheden bij Slim.nl voor thuisgebruik voor leerlingen en medewerkers aan te stippen ging Ramon in op het activeren van Windows 7 en Windows 8 via KMS en MAK. Deze wijze van activeren is nieuw t.o.v. Windows XP.

Thuisgebruik door medewerkers en leerlingen

Charles Stork XPCharles Stork ging namens SLBdiensten en Slim.nl dieper in op welke software er  geleverd wordt voor medewerkers en studenten, en de mogelijkheden voor instellingen om in staffels DVD’s met Windows en Office voor leerkrachten aan te schaffen. Daarnaast sprak hij over training via de Microsoft IT Academy, andere ondersteunende producten die Microsoft levert en certificering op dit gebied.

Charles benadrukte nog eens het belang van contact opnemen met SLBdiensten indien men vragen heeft met betrekking tot de migratie.

Microsoft Services

MS ServicesMicrosoft Services zijn de consultants van Microsoft die adviseren over optimaal gebruik van uw Microsoft software en die implementaties / migraties ondersteunen en uitvoeren.

Zij zien veel trends voorbij komen in het bedrijfsleven die regelmatig de trends in het onderwijs overlappen, zoals BYOD, virtualisatie, focus op kosten, zorgen voor de juiste kennis en het houden van controle.

“Hebben jullie ook tools om onwillige docenten mee te krijgen?” en andere vragen

Er werd hard gelachen om deze vraag, vanwege de herkenbare situatie. Het was echter zeker een vraag met een serieuze ondertoon en een ‘thema’ dat regelmatig terugkwam tijdens deze dag.

Een andere vraag ging over de examens en dan met name in hoeverre er al contact was met de overheid. Veel examens vereisen immers nog XP.  SLBdiensten gaf aan dat er hierover al gesproken wordt met de Commissie voor de Examens. In augustus is er een afspraak, zodra er nieuws is zal hierover door SLBdiensten gecommuniceerd worden.

Windows in de Klas

Vervolgens was het de beurt aan Marije Oude Hergelink. “Windows in de Klas” is ontwikkeld om scholen en docenten kennis te laten maken met de nieuwste ontwikkelingen in het onderwijs. Tijdens de sessie ontdekt men vele Microsoft-producten en -technologieën, waarmee leerlingen het beste uit zichzelf kunnen halen. Meer informatie is te vinden op www.windowsindeklas.nl.

thema's binnen het onderwijs

Switch / Studywise

StudywiseLudger Dusseldorp van Switch/Studywise, één van de hardwarepartners van Microsoft voor Windows in de Klas lichtte vervolgens toe wat zij op het gebied van hardware in het onderwijs allemaal tegenkomen. Ludger vertelde nog dat zij meer en meer vraag krijgen naar Windows 8 tablets, naast de vraag naar Windows 8 in het algemeen.

Een nuttige dag

De dag is door de aanwezigen als uitermate nuttig ervaren. Microsoft gaf een duidelijk beeld van de opties die men heeft bij de migratie, de tools die daarvoor te gebruiken zijn en hoe men aankijkt tegen upgraden naar nieuwe versies in het algemeen. SLBdiensten heeft de licentie- en e-learningkant duidelijk belicht. Tevens hebben zij mogelijkheden voor thuisgebruik geschetst om docenten en studenten zo snel mogelijk te laten wennen aan de nieuwe producten.

Naast al deze informatie rondom het migreren vanaf Windows XP werd er vooral duidelijk benadrukt dat men niet moet schromen om contact op te nemen met SLBdiensten als er vragen zijn.

Alle presentaties zijn overigens te bekijken op de slideshare pagina van SLBdiensten.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s