Gartner voorspelt…

Elk jaar doet Gartner voorspellingen over cruciale trends en gebeurtenissen op het gebied van IT, die zij de komende jaren ziet plaatsvinden. Eind november 2010 kwam zij met een aantal uitspraken waarvan sommige er niet om liegen. Een paar stellingen uit hun rapport bleven aan mij knagen, denkend aan het onderwijs en de ontwikkelingen die daar plaatsvinden. Tijd om iets op te schrijven dus.

In 2014 zal 90% van alle organisaties het gebruik van zakelijke applicaties, op devices die eigendom zijn van de werknemer, ondersteunen.

Letterlijk zegt Gartner het volgende:

“The trend toward supporting corporate applications on employee-owned notebooks and smartphones is already under way in many organizations and will become commonplace within four years. The main driver for adoption of mobile devices will be employees — i.e., individuals who prefer to use private consumer smartphones or notebooks for business, rather than using old-style limited enterprise devices. IT is set to enter the next phase of the consumerization trend, in which the attention of users and IT organizations shifts from devices, infrastructure and applications to information and interaction with peers. This change in view will herald the start of the postconsumerization era.”

Consumerization of IT (Computerworld schrijft hier een leuk stuk over met onderwijs insteek) en het nieuwe werken zijn veelgehoorde termen de laatste tijd. Deze trends zorgen voor het vervagen van de klassieke scheiding tussen werk en privé. Smartphones dragen daar ook nog eens aan bij. In het onderwijs zie je steeds meer scholen die hun leerlingen de mogelijkheid bieden om laptops mee naar school te nemen. Bij sommige scholen wordt dit zelfs min of meer verplicht. Vanuit het onderwijs zijn we op dit moment dus de “werknemer van morgen” aan het leren dat het de normaalste zaak is om op je eigen device te “werken” (school) maar het tussendoor of daar omheen ook uitgebreid te gebruiken om in contact te blijven met je vrienden en om te internetten. Deze generatie zal als zij aan het werk gaan niet meer accepteren dat ze op, in hun ogen, minderwaardig materiaal werken. Zij zullen de werkgever in eerste instantie verzoeken om op de eigen pc’s te werken, op termijn zal men dit zelfs afdwingen. Werkgevers zullen op het gebied van netwerken en beveiliging met andere issues en investeringen te maken hebben, tegelijkertijd zullen ze wellicht hun eigen hardwarekosten omlaag kunnen brengen. Kortom, de kosten zullen verschuiven. De gebruiker zal echter wel nog steeds dezelfde applicaties willen gebruiken als hij voorheen op de pc van de school gebruikte.

Vanuit softwarelicenties bekeken is dit een interessante ontwikkeling. Op dit moment dient er voor een groot aantal producten betaald te worden per device dat eigendom is van het bedrijf / de onderwijsinstelling. Kosten omlaag zou je dus kunnen denken 🙂 Echter, je wil je werknemers ook nog toegang geven tot de software. Als je echter opeens te maken hebt met een groot aantal “unmanaged pc’s” dan is het niet te verlangen dat je als instelling duidelijk inzicht hebt in het exacte gebruik. Als wij praten met softwareleveranciers dan is de bovenstaande ontwikkeling al jaren een prominent onderwerp van gesprek. Hoe kunnen wij, vanuit licentieoogpunt, de optimale flexibiliteit bieden. Zonder afbreuk te doen aan legaal gebruik en zonder dat dit leidt tot kostenstijging. Aangezien we op dit gebied merken dat juristen (en licenties zijn nou eenmaal regels en contracten) langzamer werken dan de ontwikkeling van de techniek en ontwikkelingen in de maatschappij, is dit een uitdaging. Maar wel een mooie uitdaging!

 

In 2013 zal 80% van de bedrijven het gebruik van tablets ondersteunen.

Aldus een andere stelling van Gartner.

“The Apple iPad is the first of what promises to be a huge wave of media tablets focused largely on content consumption, and to some extent communications, rather than content creation, with fewer features and less processing power than traditional PCs and notebooks or pen-centric tablet PCs. Support requirements for media tablets will vary across and within enterprises depending on usage scenario. At minimum, in cases where employees are bringing their own devices for convenience, enterprises will have to offer appliance-level support with a limited level of network connectivity (which will likely include access to enterprise mail and calendaring) and help desk support for connectivity issues.”

De iPad zal de komende jaren concurrentie krijgen van Android en Windows tablets. Waar de iPad een briljant device is bezien vanuit de apps, het design en het feit dat het de eerste in zijn soort is, denk ik dat op termijn het marktaandeel van de iPad fors zal dalen. Ik, en dat is dus echt mijn eigen mening, denk dat in de zakelijke markt een Windows tablet een grotere kans heeft om de tablet standaard te worden. Ik voorzie dat dat toch meer een producerend device zal worden, makkelijk te integreren in de zakelijke (veelal Microsoft) omgeving. De iPad zal denk ik meer een device worden voor thuis. Maar ja, dat is mijn mening die niets heeft te maken met hetgeen Gartner zegt 🙂

Wat duidelijk is is dat er meer en meer tablets zullen komen. Of ze nou privé aangeschaft worden of zakelijk, we zullen ze in beide omgevingen willen gebruiken en dat gebruik zal gefaciliteerd moeten worden. Wat Gartner er overigens niet bij zegt is de uitdaging die IT afdelingen zullen gaan krijgen op dit gebied. Vanuit identity management en beveiliging zijn tablets een vak apart. Ik heb hier de afgelopen week een (indrukwekkende) presentatie van Symantec ( vanaf pagina 9) over gezien, waaruit dit op een duidelijke manier uitgelegd werd.

Vanuit licenties bezien is de tablet met apps nog een volledig onontgonnen gebied. Het huidige apps-store model lijkt mij in zakelijke omgevingen niet te handhaven Naarmate het gebruik stijgt wil je tenslotte dat de prijs per gebruiker omlaag gaat. Op dit moment is het model dat iedereen hetzelfde bedrag betaald, dat gaat wat mij betreft anders worden. Hoe en wanneer, de tijd zal het leren. Het is in ieder geval voor ons een punt van aandacht in de gesprekken die wij voeren met leveranciers van software en diensten.

Tot slot nog even deze stelling van Gartner:

In 2015 is 10 procent van je online “vrienden” niet-menselijk

Ik volg op Twitter nu al websites, die volgen mij ook terug. De technologie zal volgens Gartner echter verder gaan. Op termijn zijn dit soort vrienden door middel van intelligente software in staat relaties te onderhouden en “gesprekken” te voeren. We zullen het zien, misschien zijn het wel extreem zinnige gesprekken. Ik vraag me af hoe lang het duurt voordat je een keer met zo’n vriend uit eten gaat…

Al met al wat interessante stellingen, waar ongetwijfeld veel meer over te zeggen is. Reacties en suggesties hoor ik dan ook graag.

Advertisement
By Charles Stork Posted in Laptops

5 comments on “Gartner voorspelt…

 1. Ik ben met HRM binnen Aventus al een discussie gestart over persoonsgebonden budget voor de medewerker mbt apparatuur. Geef de medewerker, afhankelijk van zijn functie, een budget waar hij zelf zijn apparatuur (laptop, tablet, smartphone) kan kopen.

  Leuke discussie trouwens. HRM is namelijk nog lang niet zover.

 2. @Roy,
  Ben je dan niet bang dat je een wereld aan exotische en goedkope la topjes te beheren krijgt? Of bieden we dan gewoon geen ondersteuning meer en laten het volledig aan werknemers zelf over? Daar is natuurlijk ook wat voor te zeggen! Dan kan je dienst nog kleiner worden…

 3. Mooi artikel over een ontwikkeling die niet meer te stoppen is. Ik ben het echter niet eens met je persoonlijke mening dat het marktaandeel van de iPad fors zal dalen… Ik wil me niet mengen in de discussie over welk OS belangrijk is; de browser is belangrijk. Dat is het enige wat telt op de tablet voor het onderwijs. Alle info en apps zullen daarin moeten werken, dus platform onafhankelijk. Een Windows 7 (?)-tablet heb ik trouwens nog niet gezien….

  • Hallo Harry,
   Je zou er inderdaad wel eens gelijk in kunnen hebben dat de browser erg belangrijk wordt. Voorwaarde is dan wel dat leveranciers zoals bijvoorbeeld Microsoft dan ook echt de volledige Office producten in de Cloud zetten, iets dat zij op dit moment nog niet doen. Zeker als je werkt met excel hebben mensen vaak behoefte aan functionaliteit die op dit moment voornamelijk op de pc geboden wordt. Uiteraard zijn hier vast ook wel weer tools voor beschikbaar, maar je hebt natuurlijk ook nog de wens en het gemak van eenvoudige uitwisselbaarheid. De belemmering zit daarnaast volgens mij nog op het gebied van connectiviteit. Op dit moment zijn we helaas nog niet overal online. Zodra dat probleem is opgelost en zodra de providers het aandurven om daar echt goede condities voor te rekenen, zie ik een prachtige toekomst op ons afkomen. We zullen het zien. We zien nog niet in 2014 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s