The WoW starts now

Een paar jaar geleden verraste Microsoft ons met deze slogan rondom de introductie van Windows Vista. Een achteraf gezien verkeerde keuze, die door hun gelukkig meer dan goed gemaakt is met de introductie van Windows7. Een paar jaar daarvoor hadden we ook al een keer een andere mooie oneliner gehoord toen Jos Staatsen (kent u hem nog ?)  zei: “We gaan iets nieuws doen…” Nieuw was Sport7 zeker, de 7 was in dit geval echter geen garantie voor succes.

Lopend over de BETT moest ik opeens aan deze beide slogans denken. Al jaren kom ik hier en al jaren heb ik het idee dat ik steeds weer naar dezelfde dingen kijk. Dit jaar zie ik opeens een verschuiving. De evolutie van de smartboards en touchscreens zorgt ervoor dat er echt veranderingen plaats kunnen gaan vinden. Alles wordt opeens multi-touch, wat niets meer betekent dat dat je met meerdere (kinder) handen tegelijk op het scherm/board bezig kan zijn. Mijn kinderen spelen op de iPad al een spel waarin ze tegen elkaar kunnen sleeën. Meerdere handen op de iPad en alles werkt. De mogelijkheden die ik zie in de klas zijn eindeloos. Eindelijk krijg je de kans om echt interactief aan de slag te gaan. “Kom maar bij het bord staan en leef je uit!”

Wij, als softwarelicentie partij, zien dat softwareleveranciers hier ook massaal op inspelen. Er komen meer en meer leuke programma’s waarmee je, zowel op je eigen touch/tablet pc als op een smartboard, lekker creatief bezig kan zijn. Het mooie is dat al deze programma’s vooral bezig zijn met beelden. Het ziet er vreselijk intuïtief uit, waardoor taalbarrières helemaal weg vallen. Waar het voor de Nederlandse markt, zeker in het Primair-en Voortgezet Onderwijs, altijd een vereist was dat software gelokaliseerd was, is dit probleem met de nieuwe programma’s wat mij betreft van tafel. Als ik zie hoe mijn 4-jarige dochter met de iPad speelt dan is zij het levend bewijs dat taal voor haar geen issue is. De plaatjes zeggen genoeg, zij vindt zelf haar weg en leert ondertussen ook nog heel erg veel.

The WoW starts now dacht ik dus opeens toen ik over de BETT liep. We gaan echt stappen maken. Tegelijkertijd hoopte ik meteen dat onderwijzend Nederland denkt: “We gaan iets nieuws doen!” Zodra dat gebeurt ben ik ervan overtuigd dat er een wereld vol creativiteit in de klas open gaat.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s