Silicon Valley

Silicon Valley is een high-tech industriegebied in Santa Clara Valley, ten zuiden van de Baai van San Francisco in Californië.

 

De naam Silicon Valley komt van het element silicium, omdat dit element in de chips voor allerlei technische toepassingen voorkomt. Het gebied wordt namelijk gekenmerkt door een hoge concentratie van computergerelateerde bedrijven.

 

Enkele bekende bedrijven die hun hoofdkwartier in het gebied hebben zijn Apple, Hewlett-Packard, Intel, Sun Microsystems, eBay, Google Inc., AMD en McAfee. Ook zijn er enkele universiteiten.

 

‘Silicon Valley’ is een gevleugelde uitdrukking geworden voor andere plaatsen ter wereld die bekend staan om hun concentratie van hoogtechnologische industrie, zoals Bangalore (het ‘Indiase Silicon Valley’), Flanders Language Valley (het ‘Vlaamse Silicon Valley’) en Sophia Antipolis bij Valbonne, het zuid-Franse Telecom Valley.

 

Het bovenstaande is wat de Nederlandse Wikipedia over Silicon Valley te melden heeft. Niet echt heel veel dus. De Engelstalige Wikipedia pakt overigens wel stevig uit. 

Volgende week ga ik hier, samen met collega’s van SURFdiensten en APS IT-diensten, een paar dagen naartoe. We hebben gesprekken op het hoofdkantoor van Symantec en Adobe. Ze komen niet voor in de opsomming van Wikipedia NL, maar ik vind het toch geen kleine bedrijven.

Vooralsnog doet het, voor mij, magische en geheimzinnige achter de term “Silicon Valley” haar eer aan. Wij zijn de afgelopen weken gescreend door beveiligingsbedrijven en hebben meerdere geheimhoudingsverklaringen moeten tekenen. Kortom, het is duidelijk dat we extreem dicht bij de bron zitten. Een bron die veel waarde hecht aan het binnenshuis houden van informatie.

Ik zal via Twitter en via dit blog verslag doen van mijn belevenissen daar. Niet inhoudelijk, maar wel qua indrukken en het “toerist” gevoel. Want als ICT-liefhebber zal ik toch zeker als een toerist mijn camera in de aanslag hebben om al die hoofdkantoren vast te leggen.

Wil je een iets beter beeld hebben van de bedrijven in Silicon Valley dan kan je met een vergrootglas het onderstaande plaatje bekijken. Of kijk even naar deze completere opsomming

Advertisement

One comment on “Silicon Valley

  1. Pingback: Symantec in Mountain View « Charles Stork

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s