Novell Onderwijsdag – Klaar voor de toekomst

Op 31 maart organiseerden wij samen met Novell, in het Beatrix Theater in Utrecht, de Novell Onderwijsdag – Klaar voor de toekomst. Zo’n 80 geïnteresseerden kwamen op deze dag af.

Ronald de Jong, de Country Manager van Novell Nederland, opende de dag.

“Novell is een toonaangevende aanbieder van infrastructuursoftware. Onze visie is om mensen en technologie te helpen optimaal samen te werken. Onze missie is mensen te helpen de kosten, de complexiteit en de risico’s van IT terug te brengen. De strategie van Novell is dat wij toonaangevend willen zijn in intelligent Workload Management en dat wij organisaties willen helpen op een veilige manier IT-diensten te leveren in fysieke, virtuele en cloud omgevingen.”

Duidelijke taal.

Ronald kwam daarna nog met wat cijfers en feiten:

“Dagelijks worden er 2.000 Open Suse licenties gedownload binnen de Benelux, dat is een enorm aantal. Marktplaats.nl, weekendjeweg.nl zijn allemaal gebouwd op Open Suse.”

Tot slot werd door hem de “Merger Agreement” met Attachmate werd toegelicht. Er is op dit gebied redelijk wat onduidelijkheid, Ronald zette echter erg duidelijk uiteen hoe de vork in de steel zit.

Een van de redenen dat Novell gekocht is, is dat we waarde van Novell aan patenten, gebouwen en omzet hoger was dan de beurswaarde. Ze waren dus een zeer aantrekkelijke prooi. Om te voorkomen dat ze de regie volledig kwijt zouden raken zijn ze zelf op zoek gegaan naar een overname partij. Belangrijk hierin was dat hun visie en toekomst gehandhaafd werd, ze wilden voorkomen dat het bedrijf helemaal in stukken gehakt werd. Na een aantal gesprekken met partijen die vooral de boel wilden opdelen kwam Attachmate Corporation,  een grote investeringsmaatschappij, naar voren. Met dit bedrijf was een duidelijke klik en hiermee zijn ze dan ook in zee gegaan. De verwachting is trouwens dat de overname rond april / mei afgerond is.

Uit de zaal kwam nog een vraag over patenten, in de berichtgeving rondom de overname was hier wat onduidelijkheid over. Ook op dit gebied kwam een duidelijke verklaring.  De patenten zijn verkocht aan een consortium. Microsoft, Oracle maken onderdeel uit van het consortium.

Welke patenten zijn verkocht? Onder andere een patent dat in Windows verwerkt is. Microsoft heeft dat dus gekocht om in de toekomst problemen te voorkomen met Windows. Zij willen niet hebben dat een onbekende partij hun opeens gaat lastig vallen over dat patent en dat stukje technologie. Novell heeft in de verkoop bedongen dat zij, tot in de lengte der dagen, alle rechten op de patenten mag blijven gebruiken, ze kan er ook op door ontwikkelen. Geen zorgen dus, rondom dit punt.

Harry van den Bergh gaf vervolgens een overzicht van de belangrijkste producten en ontwikkelingen. Hieronder puntsgewijs wat informatie:

  • Novell kan net zo makkelijk on premiss gebruikt worden als in een Cloud omgeving.
  • Platespin, goede producten voor migratie van fysiek naar virtueel, maar ook de weg terug wordt ondersteund. Dat laatste maakt het product net een beetje uniek. Initieel lag focus op migratie naar virtuele omgevingen. Inmiddels ligt focus op op het beheer van de workloads.
  • Business Service Management. Interactieve TV van KPN is een ingewikkelde infrastructuur. Alle processen, services, servers worden gemanaged met de Business Service Management oplossingen van Novell.
  • Collaboration Solutions. Aan de eindgebruiker kant heb je daar GroupWise en Vibe, aan de datamanagement kant heb je Open Enterprise Server, File Management Server, Data Synchronizer.

 

Daarna kwamen er presentaties van Novell toepassingen in het onderwijs.

De Universiteit Leiden gaf een presentatie over Identity & Access Management. Zij gebruiken dit voor registratie, provisoning en de-provisioning van gebruikers (zowel medewerkers als studenten). Er zit ook een stuk access control in.

RealOpen IT, ondermeer specialist op het gebied van identity management, presenteerde over Red Spider. De huidige Red Spider Next Generation (klik hier voor een brochure) oplossing is door hun ontwikkeld. Ruim 180.000 medewerkers en studenten van ROC’s maken hier gebruik van.

Ze zijn nu bezig met de oplossingen naar de Cloud brengen. De vraag ís namelijk of ICT nog wel binnen de school gaat plaatsvinden? Of verplaatst het zich naar buiten de school? Dit is een thema dat RealOpen IT erg bezighoudt en waar zij veel mee bezig is. Op dit moment zijn zij dan ook druk bezig met het ontwikkelen van een identity management oplossing in de Cloud. Er wordt goed nagedacht over alle voordelen en nadelen van een dergelijke oplossing, voordat dit echt gelanceerd zal worden. De bedoeling is dat dit, als het er eenmaal is, via SLBdiensten aangeboden gaat worden.

Daarna waren er nog een aantal presentaties onder andere over ZENworks 10 Configuration Management. Dit wordt met name gebruikt voor:

  • migratie naar W7
  • Beheer Virtueel Desktops
  • functieherstel voor Laptops/Netbooks/Tablets , disconnected (offline) imaging Anywhere ( je kan dan overal en altijd een image terugzetten bij een crash. Ook als je offline bent.

 

De dag werd afgesloten met een borrel, waarvan ik begrepen heb dat die ook nog eens erg gezellig bleek te zijn.

Al met al een geslaagde dag dus, op naar de toekomst!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s