Microsoft World Partner Conference, dag 2

Op dag 2 van de WPC komen de verschillende producten van Microsoft aan bod tijdens de keynotes. De presentaties worden steeds gegeven door degene die verantwoordelijk is voor het product. Zie hieronder een overzicht van de sprekers.

1 miljard pc’s draaien office, elke seconde wordt er een pakket Office2010 verkocht. Aldus Kurt DelBene, de baas van de Office divisie.

“We want to be the leader on all devices”, duidelijke taal van Kurt!

Er werd een demo gegeven van Lync en en de integratie met Windows Phone. Ik ben er van overtuigd dat Lync in het bedrijfsleven enorm gaat bijdragen aan de groei van Windows Phone als mobiel platform. Lync gaat ook geïntegreerd worden in de XBOX Kinect. Kortom, Lynch kunnen we niet meer omheen… 🙂

Er was ook nog een demo van Lync en videoconferencing. Mooi om te zien.

 

Aan het eind van de Lync demo lieten ze zien hoe Lync ook geïntegreerd gaat worden in de XBOX Kinect. Meer en meer wordt duidelijk dat Microsoft de Kinect ook als zakelijk middel ziet. tegelijkertijd zal het straks dus zo zijn dat je, via Kinect, met de vrienden in gesprek gaat.

Kirill Tatarinov, baas van de Dynamics groep (CRM valt daaronder) vertelt dat Microsoft zelf altijd Siebel gebruikt heeft. Dit jaar zijn ze voor het eerst helemaal Siebel vrij en doen ze zelf ook alles met Dynamics.

 

Andy Lees, President van de Windows Phone divisie, vertelt wat hun strategie voor de komende jaren is. Wordt het mobile platform beschikbaar gemaakt voor tablets? Daar zijn ze heel erg duidelijk over: NEE Ze zien de tablet echt als een Windows device waar je op zou kunnen werken, Office, colaboration, werken in een netwerk zijn hierbij belangrijk. Volgens Microsoft zijn mobiele platforms daar niet geschikt voor.

De eerste grote Windows Phone update, “Mango” genaamd, zal trouwens 500 nieuwe functionaliteiten bevatten. Inmiddels staan er meer dan 22.000 apps in de Marketplace, meer dan RIM heeft voor de Blackberry en de snelste groei ( groei je snel??? ) als je kijkt naar de tijd die concurrenten nodig hadden om dat aantal apps te bereiken.

Live@edu

Live@edu is inmiddels in 128 landen in gebruik, bij meer dan 10.000 instellingen. Er zijn 15 miljoen echt actieve accounts. 

Als je live@edu wil hebben, dan kan je hier nog steeds mee aan de slag. Het is dus niet zo dat er vanaf nu alleen nog maar Office 365 kan worden afgenomen. Er is echter wel een aanzienlijk verschil in functionaliteit en mogelijkheden. Blijven nadenken dus wat je nu wil en waar je in de toekomst misschien naartoe wil.

Ook hier wordt nog een keer heel duidelijk gezegd dat Office 365 for Education exact hetzelfde platform is als het Enterpise platform. Ze hebben er echter iets aan toegevoegd, namelijk educatieve templates die voor namelijk in Sharepoint naar voren komen. De bekende slide (zie mijn eerdere blog over Office 365) met prijzen wordt weer eens getoond. Echter het viel mij op dat de prijzen voor plan A4 zijn aangepast. Niet schokkend, maar het valt wel op. Overigens gaat het dan wel om producten die nog lang niet beschikbaar zullen komen, de kans dat het nog een keer veranderd is dus groot. Dit zijn trouwens dollar prijzen. De prijzen in Nederland moeten nog bekend gemaakt worden.

Er wordt hier nogmaals gezegd dat Office 365 for Education pas in 2012 beschikbaar zal komen, er zijn wel mogelijkheden om eerder op het Exchange Online gedeelte over te gaan. Het is mij niet geheel duidelijk geworden hoe dit in zijn werk gaat. Daar komen we dus vast nog een keer op terug 🙂

De reden waarom Educatie trouwens niet oploopt met de commerciële markt is dat men moeite heeft om Sharepoint voor een zeer grote groep gebruikers beschikbaar te maken. Sharepoint in Office 365 is simpelweg nog niet voldoende schaalbaar voor het gebruik dat men in educatie verwacht. De zaal reageerde erg kritisch op deze reden. Men vindt het onzin dat educatie overal achteraan moet lopen.

Er wordt hier ook aangegeven dat live@edu nog beschikbaar zal zijn tot 18 maanden nadat Office 365 for Education echt gelanceerd wordt. Op dit moment kan je dus nog naar hartelust met live@edu aan de slag gaan. 

Windows Intune

Mooi platform om, vanuit de Cloud, pc’s te managen. Ook mooi is dat ik tijdens deze sessie voor het eerst in 2 dagen Microsoft het woord Vista hoor zeggen. Niet normaal zoals dat product volledig doodgezwegen wordt.

Overigens is Windows Intune een zeer lichte Cloud variant van de System Center Configuration Manager. Mijn verwachting is echter dat dit een voorloper is van volledig applicatiebeheer vanuit de Cloud. In een volgende release komen er bijvoorbeeld al meer mogelijkheden voor applicatie distributie beschikbaar.

Aan het eind van de dag nog naar een sessie gegaan over “consumerization of IT in the workplace”. Ik hoopte echt op wat mooie verhalen die ons en onze klanten zouden helpen met de “problematiek” van laptops van de student. Hoe ga je om met al die unmanaged pc’s. Wil je controle of juist niet? Hoe oefen je eigenlijk controle uit op een unmanaged device?

Helaas was het echt een waardeloze sessie. Een toneelstukje tussen 2 Microsoft mensen die klant en leverancier speelden. De klant (een ziekenhuis) wilde iPad’s, de leverancier had hem binnen 10 seconden overtuigd van het feit dat Windows slates veel beter waren… Toen veranderde de leverancier in een “nurse”, terwijl de klant een klant bleef. Interessante ontwikkeling in het plot… De nurse was erg blij, met een iPad had ze nooit kunnen doen wat ze nu met Windows deed. Slecht verhaal en ook nog eens (en dat was misschien wel erger) erg slecht geacteerd… Zie hiernaast nog even een foto van de nurse (in het roze) die even uit zijn rol moet stappen omdat de demo niet werkt… De klant probeert op de achtergrond de schade te herstellen. Uit de foto blijkt ook nog eens dat het decor helemaal niet op een ziekenhuis lijkt…

Helaas dus geen waardevolle input op dit gebied.

Verder was dit wel een extreem nuttige dag. Veel informatie gehoord vanuit de Office groep over Office, Sharepoint en Lync. Nuttige info over Office 365 for Education. Nog een paar goede gesprekken gevoerd met Microsoft executives over Office 365 en de exacte roadmap voor het onderwijs. Aan het eind van de dag was ik al redelijk moe, misschien kwam het toneelstuk dus wel precies op tijd. Op naar dag 3!

 

Oh ja, rijdt er iemand een Ford? Ik hoorde vandaag dat er inmiddels al 3 miljoen Fords zijn waarin Windows technologie verwerkt zit. Succes! 🙂

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s