Educause dag 1: Adobe, Berkely en wat meer

Mijn eerste echte Educause 2011 dag begon met een pre-conference. Samen met een collega was ik uitgenodigd voor de “Adobe Executive Higher Education Roundtable”.

De dag begon met een introductie van Adobe. Eén van de Adobe presentatoren kwam met een interessante inleiding. Hij vertelde over dat hij in dienst gezeten had en uitgezonden was. Hij trok een strakke analogie tussen het leger en onderwijs:

  • Je brengt een groep jongeren tussen de 18 en 25 bij elkaar
  • Je geeft ze wat wapens
  • Je stuurt ze op een missie waar ze wellicht niet van begrijpen waarom ze die moeten uitvoeren.

Vervolgens vergelijk hij dit met het onderwijs. De wapens waren de verschillende devices waar iedereen tegenwoordig mee rondloopt, de missie was het feit dat ondewijsinstellingen nog steeds regelmatig onderwijs opleggen dat ver buiten de belevingswereld van de student staat.

Een interessante vergelijking, weer eens wat anders dat het bekende plaatje van het vliegtuig waar we onze stoelriemen vast moeten maken en de telefoons uit moeten zetten…

Belangrijke punten vanuit Adobe:

Grootste uitdaging is de “multiple screen environment“. Hoe kunnen ze ervoor zorgen dat je op verschillende scherm formaten steeds weer goede weergaves krijgt.

Daarnaast zijn ze erg bezig om te kijken in hoeverre ze de creativiteit die men vroeger had toen men nog achter de tekentafel zat, weer terug te brengen in de software nu touch technology steeds meer beschikbaar komt. het blijkt dat je andere zintuigen gebruikt als je op papier tekent, hoe kunnen we ervoor zorgen dat we die zintuigen kunnen aanspreken terwijl we op een computer/tablet werken.

Adobe ziet 3 trends in het hoger onderwijs:

  • Increasive demand for access to higher education
  • Decreasing budgets worldwide
  • Changing expectations of students. Studenten verwachten tegenwoordig dat ze dermate goed opgeleid worden dat ze makkelijk een baan vinden. Ze zijn een stuk kritischer richting de onderwijsinstelling dan vroeger.

In een universiteit heb je geen controle over wat de studenten mee nemen naar school. Je hebt wel controle over wat je aanbiedt, maar er zou zomaar een gat kunnen ontstaan in de behoefte.

Er zat nog een mooie slide in over Adobe Flash. De slide werd als volgt ingeleid:

“Our friends in Cupertino (Apple zit in Cupertino) might have decided that they don’t need Flash, but look at these numbers”

Zaal spreekt zijn zorg uit over het feit dat Apple alleen maar op consumenten focust. “Please do not go that way!” Adobe geeft aan dat zij absoluut niet die intentie hebben.

Penn State University

Zij zetten technologie in om te voorkomen dat iedereen moet reizen, de “green effect“.

6% van het jaarlijkse budget wordt besteed aan IT. Er zijn 1.350 mensen betrokken bij in stand houden van de IT omgeving. 

Zij gebruiken Adobe Connect voor hun interne communicatie. Er worden lessen in gehouden, meetings mee georganiseerd. Studenten en staf overleggen via Connect met elkaar. Het systeem wordt enorm veel gebruikt. Dat leidt tot forse besparingen.

Besparing zit niet alleen maar in geld, maar ook in besparing op reistijd. 

Berkeley

De CIO van de Berkeley Universiteit, Shelton Weggener, gaf een goede presentatie.

Berkeley ziet “Software as a Strategy, rather than Software as a Service”.

“Software is not about just being tools anymore, software is this generations textbook. We know that the cost of textbooks are outrageous.”

“Students want access to services, when they want them… Not when the institution offers them.”

Berkeley is ervan overtuigd dat “software and textbooks will blend together”. 

“Students need marketable skills”. We moeten onze studenten leren werken met de A-merken. We moeten rekening houden met wat zij op hun CV moeten gaan zetten. Daar willen ze op vermelden dat ze de grote software leveranciers beheersen.

Berkeley heeft een speciaal contract afgesloten met Adobe. Het leuke is dat dit enorm lijkt op het contract zoals wij dat hier in Nederland een paar jaar geleden bedacht hebben. We hoorden laatst al dat ze dit contract nu wereldwijd aan het aanbieden zijn. Cool dat wij iets hebben bedacht dat nu dus bij Berkeley in de praktijk wordt gebracht!!!

Berkeley heeft de Adobe software voor 1 jaar op hun kosten beschikbaar gesteld aan alle studenten. Van te voren hebben ze aangegeven dat ze dit 1 jaar zouden betalen vanuit de instelling, na 1 jaar gaan ze de studenten vragen of ze hiervoor willen betalen. De instelling heeft zich voor 3 jaar gecommitteerd aan het contract voor hun eigen gebruik. Om dit mogelijk te maken.

Tot nu toe is dit enorm goed gevallen bij de studenten, het is afwachten of er straks voor betaald gaat worden. De hadden de eerste dagen 100 download per uur. Was een uitdaging voor het netwerk. 22.000 installaties tot nu toe.  

Nog wat andere feiten over Berkeley:

1,44 devices per student op Berkeley, gewone mobiele telefoons tellen niet mee in dat onderzoek.

Studenten op Berkeley hebben een app gebouwd waarin ze kunnen zien waar er op de campus nog donuts beschikbaar zijn. Was een uitdaging voor de universiteit. We moesten data beschikbaar maken waarvan we nooit bedacht hadden dat het nuttig kon zijn. Overigens geven studenten en staf per jaar $ 3 miljoen uit aan donuts op de campus van Berkeley…

Op Berkeley hebben ze het iPhone en iPad gebruik gemeten. 93% van de studenten in de “dorms” gebruikt een van die apparaten. Ongeveer 20% van het totale aantal studenten heeft er één.

Op Berkely wordt Android veel meer gebruikt dan Apple, ze hebben echter geen exacte cijfers over dat gebruik.

Berkeley heeft als Universiteit overigens een budget van 2 miljard per jaar, ja inderdaad, 2 miljard…

Een interessante eerste dag dus, weer veel gehoord over hoe het er in andere landen aan toe gaat. Ook mooi om te zien dat wij in Nederland unieke modellen weten te realiseren, die vervolgens door anderen gepresenteerd worden als een enorm succes voor hun instelling!

 

Advertisement

2 comments on “Educause dag 1: Adobe, Berkely en wat meer

  1. Interessant stukje Charles. De opmerking dat ‘textbooks en software will blend together’ intrigeert me. Wat bedoelde die CIO van Berkely daar precies mee? Textbooks zijn inderdaad erg duur, maar zal de ontwikkeling niet veeleer gaan in een flexibilisering van het tekstboek-aanbod in de vorm van e-teksten die op maat aan studenten gaan worden aangeboden’? Het kan natuurlijk zijn dat beide ontwikkelingen zich parallel aan elkaar zullen voordoen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s