Educause dag 2: Seth Godin, Stanford en nog wat meer

Dag twee van Educause begon met een keynote van Seth Godin. Voor wie niet weet wie Seth Godin is, kijk dan even hier.

Waar het op neer komt is dat hij auteur is van de internationale bestsellers Purple Cow, De Dip, Permission Marketing en andere titels. Hij was de oprichter en directeur van Yoyodyne, een vooruitstrevend interactie directmarketingbedrijf, dat in 1998 werd overgenomen door Yahoo. Hij werd vervolgens de marketing baas van Yahoo. Zijn blog is een van de populairste businessblogs ter wereld. Business Week noemde Seth Godin ‘the ultimate entrepreneur for the information age’.

Zijn keynote was briljant. Erg geestig en het zette je absoluut aan het denken. Er gaat hier vast nog over geblogd worden door anderen, ik laat het dus even hierbij.

Gedurende de dag een aantal meetings gehad met leveranciers en veel rondgelopen op de beursvloer. Wat erg opvalt is dat de marketingbudgetten bij de softwareleveranciers enorm terug geschroefd zijn. De stands zijn allemaal erg sober ingericht en een stuk kleiner dan vorige jaren.

Aan het eind van de dag nog een receptie van Adobe bezocht. Ik heb daar gesproken met degene die verantwoordelijk is voor de producten die systeem beheerders helpen met de deployment van Adobe software binnen het school netwerk. Het was een goed gesprek dat duidelijk maakte dat Adobe in ziet dat het succes van hun product voor een groot deel bepaald wordt door een eenvoudig beheer. Ik heb gevraagd naar hun visie en ideeën rondom virtualisatie. Ook op dat gebied zijn ze voortvarend bezig. Kortom, met een goed gevoel de receptie verlaten.

Volgende stap was een diner met e-academy, de grootste leverancier van downloads aan het onderwijs. Alle Microsoft downloads (Dreamspark, MSDNAA, Windows, Office, enz…) voor het onderwijs worden over de hele wereld via hun platform aangeboden.

Voorafgaand aan hun diner sprak één van hun belangrijkste klanten, Stanford, de zaal toe.

De License Manager van Stanford gaf aan dat zij met 5 personen full time bezig zijn om de software licenties te beheren. We hebben het dan dus niet over het systeem, maar puur over de licenties. (Hadden ze maar een SLBdiensten of een SURFdiensten in de VS dacht ik toen…) Bestellingen voor thuisgebruik van medewerkers en studenten liepen via hun. Zij kregen (slechts) 6.000 order per jaar, zij waren enorm veel tijd kwijt met de uitlevering van de software. Alle transacties werden bijgehouden in een Excel bestand, de facturen werden handmatig gemaakt. Alleen al met het maken van facturen waren ze 8 dagen per maand bezig (gelukkig dat wij in Nederland een Slim.nl of een SURFspot.nl hebben, dacht ik toen…). Pas sinds kort hebben ze, met behulp van e-academy, een webshop. In plaats van 8 dagen per maand kost de facturatie nu nog maar 1 uur per maand. De uitlevering verloopt nu regelmatig via downloads, ook geen omkijken meer naar. Kortom, er wordt enorm veel tijd bespaard. Ze hebben daarnaast berekend dat zij, over de 6.000 orders per jaar, de medewerkers en studenten $ 16 miljoen besparen ten opzichte van de commerciële prijzen. Een enorm bedrag.

Het Stanford verhaal geeft voor mij maar weer eens aan dat wij het in Nederland zo slecht nog niet hebben. De webwinkels van Slim.nl en SURFspot.nl nemen niet alleen veel werk uit handen, ze besparen alle betrokkenen bij het onderwijs ook nog eens veel geld.

Op naar dag 3!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s